Čtvrtek 23. dubna

22.04.2020 11:23

Dobré ráno, Kulíšci!

Děkuji vám za včerejší přepisy článku o vodnících. Oceňuji, že se všichni snažíte psát pozorně - naprostá většina prací byla bez jediné chybičky a dokonce i bez obvyklých škrtanců. 

Také s testíkem jste si poradili docela dobře, i když byl hodně náročný na vaši pozornost (někteří jste třeba přehlédli, že na konci věty chyběla tečka). A pozor také na to, že slova jako herec, pes a kanárek nejsou vlastní jména, tudíž se píšou
s malým písmenkem. 

Kulíšek ještě děkuje oběma Patrikům (a vlastně celým rodinkám) za naprosto neuvěřitelný počet slov, která jste našli. V jednom případě to bylo 111
a v druhém dokonce 178! Velká gratulace!

A teď s chutí do toho a půl je hotovo :-))

Český jazyk

  • Mazlíček

    Naše Gerta je mladá, středně velká kočka. Má hebký bílý kožíšek s černými skvrnami a tmavý pruhovaný ocas. Z hezké kulaté hlavičky na nás koukají bystré zelené oči. Někdy se přijde pomazlit a pak mě hladí měkkými sametovými tlapkami. Nejroztomilejší je, když spí stočená do klubíčka. Máme ji moc rádi.


    Poznáte, která z koček na obrázku je Gerta?
     
  • Teď se asi divíte, proč vám tady místo úkolu z češtiny píšu o naší kočce. Je to proto, že podobné povídání mi dnes napíšete i vy. Říká se tomu popis, protože slovy vyjadřujeme (popisujeme), jak něco nebo někdo vypadá.
    V učebnici na str. 80 najdete další ukázku popisu, tentokrát psa Dana. A v dalším cvičení uvidíte, jaká slova můžete při popisu vašeho mazlíčka použít. 

    Pokud nemáte doma ani u babičky žádné zvířátko, můžete popsat některé zvířátko z obrázku v učebnici anebo klidně i Kulíška, určitě bude rád. 
  • Takže: nejprve si zvířátko pořádně prohlédněte a pak napište do sešitu alespoň pěti větami, jak vypadá. Můžete nakreslit i obrázek. Tento úkol mi prosím pošlete, stačí do zítřka. 

Matematika

  • V úterý jste řešili slovní úlohy typu "několikrát více" a šlo vám to moc dobře. Dnes budeme pokračovat - tentokrát to budou úlohy typu "několikrát méně". Schválně - jaký početní úkon tentokrát použijete? Odpověď a vzorovou slovní úlohu najdete TADY na tabuli.
  • A teď už jistě v pohodě vyřešíte slovní úlohy na str. 59 - cv. 1 a 2 přímo do PS a cv. 3 a 4 napište do sešitu (zápis, výpočet, odpověď) a opět mi všechno prosím pošlete.
    (A ještě malá nápověda ke cv. 3 a 4 - když je něco několikrát dražší, stojí to více nebo méně? Budeme násobit nebo dělit? A jak je to, když je něco levnější?)