Jak na násobilku?

04.04.2020 18:00

Protože občas čtu ve vašich mailech, že se někteří Kulíšci s násobilkou trošku potýkají, pokusím se vám tady na jedno místo dát různé pomůcky, návody či rady, jak na to. Budu to vysvětlovat na násobení a dělení 3, ale platí to úplně pro všechny násobilky.

Nejdříve pár slov obecně k učení.

Každý jsme trochu jiný a proto každému vyhovuje jiný způsob. Někomu stačí vnímat jen zrakem, někdo si to musí spojit  se sluchem a ještě někdo jiný si učivo potřebuje doslova ohmatat. Vyzkoušejte si to, Kulíšci,  a sami zjistíte, co vám bude vyhovovat nejvíce.

Manipulace s předměty
- tohle je nejnázornější a tím bych začala. Při učení násobilce 3 budete potřebovat 30 nějakých drobných předmětů (knoflíků, dílků z Lega, fazolí...) a tuto podložku s mističkami (buďto si ji vytiskněte nebo překreslete).

  • Násobení - např. 5 . 3 : do každé mističky dám 3 knoflíky, zaplním 5 mističek....spočítám, kolik knoflíků je to celkem, můžu sčítat 3+3+3+3+3 = 15
  • Dělení na části (např. Rozděl 12 bonbonů 3 dětem. Kolik dostane každé dítě?) 12 : 3 : Vezmu 12 knoflíků, označím si 3 misky a rozdávám po jednom knoflíku do těchto tří misek tak dlouho, až mi žádný knoflík nezbude. Spočítám, kolik je knoflíků v každé misce. 
  • Dělení po částech (např. Máš 12 bonbonů, dej každému 3. Kolik dětí dostane bonbony?) opět 12 : 3 : Vezmu 12 knoflíků, do každé misky dám tři knoflíky. Rozdávám tak dlouho, až mi žádný knoflík nezbude. 12 - 3 - 3 - 3- 3 - 3. Spočítám, kolik misek jsem zaplnila.

Vybarvování (křížkování) čtverečků

- další skvělá názorná pomůcka. Pro znázornění můžete použít čtverečkovaný papír, který máme v sešitě, pro hru, která je níže, budou lepší čtverečky o str. půl centimetru.

  • Násobení 6 . 3 : Vybarvím (zakřížkuju) 3 čtverečky v řadě a takových řad po 3 čtverečcích pod sebou vybarvím celkem 6. Spočítám všechny vybarvené (zakřížkované) čtverečky. 3+3+3+3+3+3 = 18 (Mám 6 řad po 3 čtverečcích.)
    Pokud se naučíte znázorňovat násobení takto na čtverečkovaném papíře, budete mít později velkou výhodu při počítání obsahu čtverce a obdélníka.
  • Dělení 15 : 3 : Vybarvím 3 čtverečky, pod nimi další 3 čtverečky, pod nimi další 3 čtverečky...a stále u toho počítám po třech, až dojdu k číslu 15 (3, 6, 9, 12, 15). Spočítám, kolik řad mám vybarvených.
Hra - kreslení ohrádek
Hra pro 2 hráče. Potřebujete čtverečkovaný papír, 2 různě barevné fixy, 2 hrací kostky.
V této hře si sice neprocvičíte všechny násobilkové spoje (to byste museli mít speciální kostky s 11 stranami), ale i tak je tam spousta možností od 1.1 až po 6.6. Návod je ZDE.
 
Násobková tabulka
Pomůcka při procvičování násobení a dělení. TADY si ji můžete stáhnout a vytisknout. ZDE je návod, jak s ní pracovat.
 
Řady násobků a prsty
Některé děti si při násobení a dělení pomáhají počítáním na prstech. 
Např. 4 . 3 : Říkám si násobky 3 a zvedám u toho prsty - 3, 6, 9, 12, 4 . 3 = 12. 
Podobně u dělení 15 : 3 : Říkám si násobky 3 až do 15, zvedám u toho prsty - 3, 6, 9, 12, 15 - zvedla jsem 5 prstů, 15 : 3 = 5
 
 BUM - řady násobků a míč
Propojení s pohybem. Rodič hází dítěti míč, to při chycení říká postupně čísla od 1 - 30. Ale místo násobků 3 říká Bum (1 - 2- bum - 4 - 5 - bum - 7 - 8 - bum...)
 
Kartičky na přiřazování výsledků k příkladům
Kdo máte možnost, můžete si vytisknout (případně zalaminovat) a nastříhat, nebo jen překreslit na karton TADY
 
Video Jak na dělení
si můžete pustit TADY