Pondělí 4. května

03.05.2020 21:55

Dobré ráno, Kulíšci!

Vítám vás opět ve škole. Doufám, že jste si hezky užili prodloužený víkend i čtvrteční čarodějnou školu. Spolu s Kulíškem chválím Aničku, Míšu, Ondru a Patrika Ř. za perfektně vypočítanou čarovnou matematiku a děkuji Ondrovi za skvělé zaklínadlo a Patrikovi s Aničkou za bezva recepty na kouzelné lektvary.
A jak se vám líbila pohádka o malé čarodějnici a jejím kamarádovi havranovi Abraxasovi?

No nic, konec povídání, pusťme se do dnešní práce. Kdo mi chce povyprávět, jak se měl o víkendu, může vyzkoušet svůj nový mail. Patrik Ř. s Míšou už to zvládli a já se těším na další dopísky :-).

Český jazyk

  • Tento týden ještě zůstaneme u sloves. Už víte, že jsou to slova, která nám říkají, co osoby, zvířata a věci dělají nebo co se s nimi děje. Taky jste si už všimli, že v každé větě bývá obvykle jedno sloveso.
    Dnes si zopakujeme, že věty v textu mají své místo a to nemůžeme libovolně měnit. Pamatujete si ještě, jak jsme na začátku školního roku seřazovali rozházené věty v krátkém příběhu o koupání mimina? Podle čeho jsme věty tenkrát řadili? Ano, podle času - co bylo nejdříve, co pak, potom a nakonec. Že vám to něco připomíná? Správně - je to posloupnost a těm slůvkům nejdříve, pak, potom a nakonec říkáme signální slova. Setkali jsme se s tím několikrát i v pracovních listech ze čtení, jen si vzpomeňte!
  • Přečtěte si v učebnici cv. 1/82 Jak Lucka sela hrášek. Zdá se vám, že jsou to nesmysly? Máte pravdu - skřítek Naschválníček věty rozházel. Vaším úkolem je věty uspořádat a lehounce (tak, aby to šlo vygumovat) je označit čísly. První věta vyprávění bude mít číslo 1....poslední 7.
  • Odpovězte na otázky pod článkem - jen ústně.
  • Další cvičení na posloupnost najdete TADY a TADY.

Matematika

  • Krájeli jste už někdy koláč nebo pizzu na 4 stejné části? Každému takovému dílku pak říkáme čtvrtina
  • Koukněte se nejdříve na video s Matýskem.
  • Už víte, jak na to? Tak vyřešte cv. 1 a 2/61.
  • A ještě si prosím vyberte alespoň tři z těch fialových slovních úloh a vypočítjte je přímo do PS (napište příklad a výsledek).
    Matematiku mi dnes ofoťte a pošlete mailem.
     

A to je pro dnešek všechno. Nezapomínejte číst! Cokoli...